© Rootsville.eu

Bria Skolberg (Can)
tiltle: What It Means
music: Jazz
release date: july 19, 2024
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Bria Skolberg

© Rootsville 2024


Voor de veelgeprezen trompettist en zangeres Bria Skonberg ligt het grote plezier van muziek altijd in het delen ervan - met publiek en collega's op de muziektent. “Ik hou van optreden. Ik hou ervan om liedjes voor te bereiden op een manier die luisteraars verrast en verrukt, door verschillende variabelen toe te voegen en overeenkomsten te vinden. Ik hou ervan om met mijn trompet over een harde groovende ritmesectie te blazen. Ik hou ervan om hoorns in harmonie te horen en te zingen van fluistering tot brul”, reflecteert Skonberg. "Het is een louterende, zielsbevredigende ervaring, en alles wat ik wilde doen sinds ik de trompet voor het eerst ontmoette." Deze opgetogenheid kwam voor Skonberg en anderen op schrijnende wijze tot stilstand met het uitbreken van de mondiale pandemie in 2020.

In januari 2021 had Skonberg het gewicht van de wereldwijde lockdown ervaren in een diepgaande mix van emoties. Door haar ouders al meer dan een jaar niet te hebben gezien en minder dan tien keer contact te hebben gehad met andere muzikanten sinds het begin van de lockdown, vermengd met het caleidoscopische wonder om een ​​nieuwe ouder te worden, ervoer Skonberg meteen de verlatenheid van de diepten van de wereldwijde wereld. gevoel van isolatie terwijl je prachtig overweldigd wordt door een nieuw soort liefde. Met deze ervaringscontext, toen optredens eindelijk begonnen terug te keren, had Skonberg het gevoel “dat ik tegelijkertijd een weg terug en een weg vooruit probeerde te vinden.” Wat voor Skonberg een diepe basis bleek te zijn te midden van deze tumultueuze maatschappelijke terugkeer naar de normaliteit, was het opnieuw bekijken van het materiaal dat ze in haar tienerjaren had geleerd – klassiekers als ‘Cornet Chop Suey’ van Louis Armstrong – en zichzelf onderdompelen in levenslange muzikale favorieten van haar familie, zoals Van Morrison en The Beatles, en van haarzelf, namelijk de septetmuziek van Wynton Marsalis. Deze mix van wereldwijd angstaanjagend optimisme, ouderlijke schoonheid en de muziek die Skonbergs ziel van haar tienerjaren tot haar volwassenheid beroerde, leidde haar naar een plek waar ze begreep wat haar volgende project moest zijn. Na een ontmoeting en brainstorming met langdurige mentor en vriend, producer Matt Pierson, stelde Skonberg zich het project voor dat nu What It Means heet, een liefdesbrief aan de muziek en traditie van New Orleans die haar voor het eerst inspireerden, uitgebracht op 26 juli 2024. via Keldermuziekgroep.

De titel van het album bevat lagen van betekenis, zowel op individueel niveau als in het herkennen van de jazzgeschiedenis - een ingekorte versie van een van de beroemdste standaarden over Crescent City: "Do You Know What It Means To Miss New Orleans?" Door deze standaard op te roepen, sluit Skonberg het album meteen aan bij de geschiedenis en traditie van die grote muziekstad. Bovendien maakt Skonberg, door de titel in te korten tot eenvoudigweg te zeggen wat het betekent, er een bredere verklaring van en roept zij haar toehoorders op om te erkennen wat voor ieder persoon belangrijk is. Skonberg behandelt het onderwerp zelf vanuit haar perspectief op het album. “Ik bevestig ‘wat het voor mij betekent’”, zegt ze. “Ik geef om mijn familie, ik vind het belangrijk om muziek te maken die vreugde brengt bij andere mensen, vanuit een plek die zijn roots respecteert, en die uitkijkt naar betere dagen.”

Muzikaal gezien is What It Means een krachtig monument voor Skonbergs kenmerkende stijl als schrijver en performer. Door inventieve arrangementen van traditionele jazzstandaarden, geestige samensmeltingen van crossoverhits en originele composities die klinken als standaarden te combineren, toont Skonberg haar onderdompeling in de lijn van de jazz op een manier die zowel historisch geïnformeerd als verfrissend is op een eigentijdse manier. Bovendien wordt haar smaakvolle beheersing van sonische paletten treffend weergegeven door het hele album, zoals het textuurgebruik van basklarinet in haar arrangement van “Petite Fleur”. Een bijna terughoudend element van Skonbergs geluid dat terug te vinden is in haar teksten op dit album, vooral op “Petite Fleur”, is haar gebruik van musical ‘Easter Eggs’; dat wil zeggen sluwe verwijzingen naar andere elementen van de jazztraditie die verborgen liggen in de arrangementen die de aandachtige luisteraar kan vinden.

Opvallend op het album zijn de originelen van Bria, die zich door hun smaakvolle stilistische schrijfstijl als standaarden lijken voor te doen. Een voorbeeld van zo'n stuk is "Elbow Bump". Geschreven in de eerste maand van de pandemie, toen de gebruikelijke knuffel of handdruk riskant werd en muzikanten probeerden uit te vinden hoe ze virtueel konden samenwerken, merkte Skonberg dat ze al verlangde naar het diep interpersoonlijke gevoel van de tweedelijnsgroove in New Orleans, en begon dit te schrijven. deel. Het andere origineel van het album is “In The House”, dat rechtstreeks geïnspireerd was door het geluid en de esthetiek van de grote Sidney Bechet. Beide originelen van Skonberg zijn toegankelijk voor beginnende en gevorderde jazzspelers. De afgelopen jaren, toen ze een actieve docent en arts werd, wilde ze stukken maken die een artistiek statement vormden, maar toch gedeeld konden worden met deze onderwijsgemeenschappen.

Een van de stukken op dit album die niet tot het jazzoeuvre behoren, is ‘Beautiful Boy’ van John Lennon. Het stuk was er een dat Skonberg al jaren zonder veel nadenken kende. Toen ze echter ouder werd, raakte Lennons lied plotseling een nieuwe en klinkende snaar bij haar. “De eenvoudige verzorging van de teksten en de melodie resoneren nu diep, en vaak als ik het uitvoer, kijk ik naar buiten en zie ik tranen in het publiek”, zegt Skonberg. ‘Ouderschap is zo irritant, vernederend, mooi en complex. Het is zo moeilijk, en dit liedje is een slaapliedje voor ouders. Het arrangement bevat een smaakvolle knipoog naar Neal Hefti’s “Lil’ Darlin” vanwege zowel de alternatieve titel van het stuk als de laatste regel van de tekst van Lennon erin.

What It Means is een mijlpaalwerk over hart, hoofd en geschiedenis. Na drie jaar uit het isolement te zijn gekomen dat de samenleving teisterde, zijn de stevige grooves en het intrinsiek relationele karakter van de muziek van New Orleans, des te meer geaccentueerd door Skonbergs muzikale persoonlijkheid en arrangeerstijl, de perfecte manier om de schaduw van eenzaamheid om te keren. hun hoofden. What It Means is een feest, een kunstwerk en het teken van een spreekwoordelijke lente die opnieuw aankomt voor zowel artiesten als publiek.

tracks:

1."Comes Love” (4:28) (Lew Brown, Sam Stept, Charles Tobias)
2. “Sweet Pea” (3:40) (Amos Lee)
3. “Do You Know What It Means to Miss New Orleans?” (4:11) (Eddie DeLange, Louis Alter)
4. “The Beat Goes On” (6:49) (Sonny Bono)
5. “In the House” (6:21) (Bria Skonberg)
6. “Cornet Chop Suey” (4:43) (Louis Armstrong)
7. “Beautiful Boy (Darling Boy)” (5:05) (John Lennon) 
8. “Days Like This” (featuring Gabrielle Cavassa) (3:20) (Van Morrison) 
9. “Petite Fleur” (4:36) (Sidney Bechet)
10. “Elbow Bump” (7:03) (Bria Skonberg)
11. “Lullabye (Goodnight My Angel)/A Child is Born” (4:29) (Billy Joel/Thad Jones)